Perkara Pelik Ini Hanya Ada Di Jepun Sahaja

Jepun memang terkenal dengan perkara pelik. Bukan sahaja pelik, tapi kadang-kadang tak boleh terima akal. Mengarut sangat!

Kami senaraikan 9 perkara yang anda hanya dapat lihat di Jepun sahaja, memang tiada di negara lain.

1. Jalan Tiada Nama

Jangan terkejut. Memang betul! Di Jepun, memang susah nak cari papan tanda untuk nama jalan. Memang terpaksa tanya orang, kalau tak memang sesat.

2. Sewa Tetamu Perkahwinan

Ini merupakan salah satu kerjaya di sana ialah dengan menyediakan perkhidmatan sewa tetamu perkahwinan. Hanya perlu bayar jika perlukan tetamu untuk perkahwinan. Memang pelik!

3. Cuddle Cafe

Kisah ini pernah jadi viral pada tahun 2012 dan masih lagi diteruskan. Mereka yang kesunyian boleh datang ke sini untuk mendapatkan pelukan. Tapi untuk hubungan intim dilarang sama sekali.

4. Anak Angkat Orang Dewasa

Selalunya kalau nak ambil anak angkat sejak dari bayi lagi. Tetapi di sana, orang dewasa boleh dijadikan anak angkat. Biasanya, untuk mewarisi perniagaan bagi mereka yang tiada anak.

5. Bos Galakkan Tidur Di Tempat Kerja

Di Jepun, mereka hidup untuk bekerja. Kadang-kadang perlu bekerja sehingga 19 jam. Jadi, di waktu siang, majikan akan benarkan pekerja untuk tidur di meja.

6. Mesin Untuk Tangkap Udang Hidup

Selalunya kalau nak makan udang perlu pergi ke pasar. Tapi di sana siap ada mesin layan diri untuk tangkap udang hidup.

7. Punggung Wanita Disana Lain Dari Yang Lain

Wanita Jepun biasanya tidak mempunyai bentuk badan dan tiada punggung. Jadi, untuk nampak menarik, mereka akan letakkan sesuatu pada punggung mereka.

8. Mereka Tidak Menerima Tip Servis

Jepun terkenal dengan adab sopan santun. Negara lain akan berikan tip untuk setiap servis. Tetapi di Jepun, mereka tidak akan menerima sebarang tip.

9. Wujud Pekerjaan Tolak Penumpang

Disebabkan kepadatan di sana, wujud pekerjaan tolak penumpang ke dalam kereta api.Jepun mempunyai sistem transit yang paling menepati masa di dunia. Bukan itu sahaja, semua pekerja menepati masa.