k8

20 Fakta Pelik Tentang Kucing Yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Kucing merupakan salah satu haiwan peliharaan pilihan di kebanyakan negara di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, sehingga ke hari ini, terdapat banyak perkara yang ramai orang tidak tahu atau faham tentang haiwan yang comel ini. Kucing cenderung untuk mempunyai hubungan cinta dan benci dengan sahabat manusia mereka. Kadang-kadang kucing kesayangan anda akan suka untuk berada di sekeliling anda, masa yang lain ia akan menggigit atau cakar anda. Tetapi ada banyak lagi perkara tentang kucing yang ramai tidak tahu.

Kebanyakan orang percaya yang kebanyakan penduduk di negara-negara di Asia memakan banyak anjing. Walau bagaimanapun, hampir empat juta kucing dimakan setiap tahun di seluruh Asia. Jika anda pernah melawat mana-mana negara di rantau ini – dan tidak mahu makan kucing – pastikan anda bertanya apa yang di makan anda jika anda tidak tahu.

Kucing, tidak seperti anjing, tidak mempunyai gigi yang manis dalam mulut mereka. Ahli-ahli sains telah mengkaji mengapa ini berlaku dan telah mendapat kesimpulan bahawa kucing mempunyai mutasi dalam reseptor rasa utama yang telah membuang keinginan benda manis.

Kucing betina kebanyakannya cenderung sebelah kanan, manakala kucing jantan cenderung sebelah kiri. Yang menariknya, kebanyakan manusia yang kidal juga adalah lelaki. Kucing akan mengutamakan kaki dominan mereka apabila bergerak

Ini adalah fakta benar dan malang. Untuk membuat kot, memerlukan kulit dari 24 ekor kucing. Sesiapa yang memakai kot bulu kucing memang seorang yang tidak berperikemanusiaan.

Terdapat lebih daripada 500 juta kucing peliharaan di seluruh dunia. Angka ini semakin meningkat, kerana lebih ramai manusia mahu haiwan peliharaan baru. Walau bagaimanapun, terdapat hanya 40 baka kucing yang diiktiraf di seluruh dunia.

Di seluruh Amerika Utara, kucing adalah haiwan peliharaan yang paling popular. terdapat kira-kira 73 juta kucing peliharaan berbanding hanya 63 juta anjing peliharaan. Kira-kira 30% rumah di Amerika Utara mempunyai kucing peliharaan.

Semua orang percaya bahawa kucing akan sentiasa mendarat dengan kakinya. Walaubagaimanapun, kucing akan selamat walaupun jatuh dari ketinggian 65 kaki terima kasih kepada “refleks pembetulan”. Mata dan organ keseimbangan dalam telinga kucing memberitahu bila ia boleh mendarat dengan kaki. Kucing yang tidak mempunyai ekor juga ada keupayaan ini.

Kucing diketahui melahirkan antara 1 hingga 9 ekor anak pada satu masa. Namun, yang terbanyak ialah 19 ekor di mana 15 ekor darinya hidup.

Semasa zaman Mesir purba, jika seseorang ditangkap menyeludup kucing keluar dari kawasan itu, mereka dihukum mati. Peniaga Phoenician berjaya menyeludup kucing keluar dari Mesir, yang kemudiannya dijual kepada orang kaya di Athens dan bandar-bandar utama yang lain pada masa itu.

Sebahagian besar kucing sememangnya bencikan air. Walau bagaimanapun, terdapat satu baka, yang dikenali sebagai Van Turki, yang amat suka berenang. Baka ini biasanya terdapat di Asia Tengah dan bulunya mempunyai tekstur kalis air.

Bagi yang tidak tahu, kucing sememangnya mempunyai kebolehan untuk mencari rumah mereka apabila mereka pergi ke mana-mana.Pakar percaya yang ia menggunakan sudut matahari atau ia menggunakan sel-sel dalam otak sebagai kompas.

Idea yang genius ini datangnya dari Isaac Newton yang mahu membuat pintu kucing untuk kucing peliharaannya. Semasa melakukan eksperimen dalam bilik gelap salah seekor kucing beliau yang bernama Spithead telah menolak pintu terbuka dan menggagalkan eksperimennya. Selepas itu, Isaac mencipta pintu yang khusus untuk kucing.

Terdapat spesis kucing liar yang dikenali sebagai luwak tinggal di Indonesia di mana tempat berasalnya Kopi Luwak. Kopi itu dihasilkan dari biji kopi yang diambil dari tahi kucing setelah kucing tersebut memakannya. Kopi ini dijual pada harga $500 untuk setiap beg.

Di Jepun, mereka percaya yang kucing boleh menjadi roh yang kuat apabila mereka meninggal. Menurut agama Budha, badan kucing adalah tempat berehat sementara roh manusia sebelum ianya dilepaskan.

Kucing paling berat pernah direkodkan ialah Himmy iaitu kucing dari baka Tabby dari Queensland, Australia. Malangnya Himmy meninggal dunia pada usia 10 tahun mungkin akibat berat badannya.

Sebuah menara dibina di Scotland untuk memperingati kehidupan Towser, seekor kucing yang menangkap lebih 30,000 tikus semasa hayatnya. Sungguh mengagumkan apa yang sesetengah orang sanggup lakukan untuk memberi penghormatan kepada binatang.

Pertunjukan kucing yang pertama adalah pada tahun 1871 di London. Selepas itu pertunjukan kucing menjadi kegilaan di seluruh dunia dan masih berterusan hingga hari ini.

Dalam tempoh 7 tahun, sepasang kucing dan anak-anak mereka boleh menghasil jumlah anak kucing yang banyak iaitu sekitar 420,000. Bayangkan kucing sebanyak itu berjalan di mana-mana sahaja bukan hanya di rumah anda.

Kucing termahal yang pernah dibeli ialah hibrid Asian Leopard Domestic Shorthair yang diberi nama Zeus. Harganya ialah $154,000.

Kucing sememangnya diketahui akan selamat walaupun jatuh dari tempat yang tinggi. Walau bagaimanapun, Andy memegang rekod ketinggian dijatuhkan dan selamat. Kucing itu jatuh dari pangsapuri tingkat 14 setinggi kira-kira 200 kaki dan selamat.